maandag 13 april 2009

Stroombesparing ADSL

Een router verbruikt zo'n 10 watt. De onze blijkt zelfs 12 watt te verstoken. Dat is ruim 100kWh per jaar! Omdat dat toch wel zonde is, komt er een kleine verandering aan.
Ten eerste; er komt een nieuw ADSL modem. Een Fritzbox. Dit modem heeft zowieso al een lager verbruik, maar leuker is, dat ie 's nachts standby kan gaan. Dat houdt echter ook in dat de website moet veranderen, want anders krijgen we lelijke 404 pagina's in de nacht. Omdat de zon dan toch niet schijnt, is er ook niet veel nieuws te zien. In de toekomst zal daarom in de nacht geen nieuwe info meer verschijnen, maar worden de laatste gegevens van de afgelopen dag geupload en getoond.
Ik ben daarvoor een beetje met PHP gaan stoeien.
De pagina met actuele gegevens is daar het eerste resultaat van. Als de verbinding naar huis eruit ligt, wordt een foutmelding getoond. Ligt ie er niet uit, dan komen de gegevens netjes in beeld.
Ik verwacht met het nieuwe modem, en de nieuwe opzet jaarlijks zo'n 50kWh te besparen. En de meeste bezoekers komen immers toch in de avonduren, dus ik denk niet dat daar veel mensen last van zullen hebben :)

Update: De FritzBox gaat weliswaar standby, maar het blijkt maar om een beperkt aantal functies te gaan. Voor het grootste deel blijft het modem gewoon draaien. Daarom is het bovenstaande uiteindelijk niet toegepast. Een mogelijkheid om je router zuiniger te krijgen, is middels een ordinaire tijdklok. Maar omdat wij ook VOIP gebruiken, willen we de modem niet geheel uit laten gaan.

7 opmerkingen:

 1. Kun je nader ingaan op het configureren van de Fritz!-box? dit ivm mogelijke vervanging van de Copperjet ADSL modem.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marcel,

  Ik ben zo vrij geweest on je programma aan te passen zodat deze ook op een linux kernel > 2.6 werkt.
  Het resultaat is te zien op http:\\solar.blokl.nl
  Ik heb een mini itx bordje en opensuse. Deze verbruikt 15W.

  Gr. Leo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hoi marcel/leo

  hoe meet je meer dan 1 soladin tegelijkertijd?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Sander,

  Dat is natuurlijk heel eenvoudig te realiseren. Je kan het script dusdanig aanpassen dat het meerdere keren loopt over een aantal seriƫle poorten. Aan het einde hoef je dan alleen een routine in te bouwen die desgewenst de variabelen combineert. Je kan ook meerdere scripts aanroepen op verschillende tijden, en in ieder script andere paden opgeven. Kwestie van de variabelen goed instellen en een paar crontab jobs aanmaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ok, dan heb je dus meerdere compoorten + meerdere pclinks nodig. Of zelf pclinks bouwen
  mijn pc's hebben allemaal maar 1 compoort

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bijvoorbeeld. Als het ding maar werkt met linux drivers.

  BeantwoordenVerwijderen