dinsdag 3 maart 2009

Aanpassing waterleiding

Deze week was het dan zover, alle voorbereidende werkzaamheden voor de waterleiding waren klaar, al het materiaal was in huis, dus de vernieuwing van het systeem kon gaan plaatsvinden. Het boilervat is inmiddels gesteld, met pootjes omdat de vloer scheef was. Het solderen met tin/zilver ging best goed, alleen goed in de gaten houden dat het niet te heet wordt, kwam ik achter, want dan verbrand de kiwa vloeistof, en dan ziet de koppeling er slecht uit.

Begonnen met het leegmaken van het boilervat in de ketel. Daarna alles verwijderd wat er zat.


De oude situatie...

Na een goeie dag werken was dit het resultaat.De bovenste leiding is warm water, de 2e is de collector-retour leiding, daaronder de CV buizen. Het expansievat past hier precies tussen, het was ook de enige plaats zonder dat ik een hoop andere dingen moest aanpassen. (vulstuk voor CV moet vrijblijven, links zit de riolering, etc.)

De rechtse buis bovenin, is de koudwater ingang van de ketel. Die komt van de zonneboiler af. Op de linker is het duco mengventiel aangesloten. Op beide leidingen is een thermometer koppeling gemaakt.

Rechts van het expansievat zit de inlaatcombinatie.

Nadat de druk erop zat, bleken er een aantal koppelingen te lekken, een aantal knelkoppelingen, maar dat was verholpen door een beetje vaster te draaien. De verbindingen met teflon tape waren ook niet super. Dat was wel te verwachten, want ik kreeg er maar weinig draad in geschroefd. Dit lekken was zo verholpen door een beetje hennep op de draad mee te wikkelen. (Zonder fitterskit)

Alles lekdicht? Toen mocht de ketel aan! En wat bleek? Het mengventiel deed z'n werk niet goed. Er kwam maar handwarm water uit, terwijl de ketel uitgang goed heet was.

Via mijn leverancier wordt uiteindelijk het ventiel door nefit omgeruild.

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten