zaterdag 14 maart 2009

Waterslag

Het volgende probleem; Waterslag. Een bonk die te horen is in de leidingen als je een kraan dichtdoet, of als de wasmachine water pakt. Na veel geklop, getest en gerammel lijkt het erop dat de inlaatcombinatie de veroorzaker is. In dat ding zit namelijk een terugslagklepje wat voorkomt dat warm water uit de boiler terug kan lopen. Dat klepje slaat denk ik steeds dicht door de drukgolf.

Het binnenstromende water wordt ineens door het afsluiten van een kraan geblokkeerd, en zoekt zich een weg, richting de boiler. Daar houdt de drukgolf op, en de klep slaat dicht. Zoiets moet het zijn denk ik. Na een hoop gediscussier op diverse forums kom ik er nog niet echt uit. De meesten zijn het er over eens dat er een waterslagdemper moet komen. Waar die echter moet komen, geen idee.

Uiteindelijk toch maar de knoop doorgehakt, en een nieuwe inlaatcombinatie geplaatst. En het gebonk is wonderwel stukken minder! De keerklep is iets anders van opbouw, dus dat zal het zijn. De bonk is nog wel enigszins te horen, maar hier is mee te leven.Hier is de nieuwe inlaatcombi te zien, en het volgende probleem ook...

Ik had uiteraard dit keer goed opgelet dat de maatvoering het zelfde was. Gelukkig hoefden er geen leidingen aangepast te worden. Wat ik echter niet had gezien, was dat het kraantje dichtgedraaid was, toen ie nog in de verpakking zat. Als het kraantje open staat, steekt ie een stuk verder uit, en komt dus nu tegen het expansievatconsole aan.

Gelukkig was dat te verhelpen door het knopje van de kraan verder uit te boren. Nu past het precies, het kraantje kan helemaal open zonder de console te raken.

Hiermee zijn dus nu zo'n beetje alle componenten vervangen in het watercircuit, laten we hopen dat de rest voorspoediger gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten