zaterdag 21 maart 2009

Het vullen van de collector

Vandaag was het dan zover, de collector is klaar om gevuld te worden. De laatste koppelingen zijn geplaatst, de isolatie zit eromheen (nog niet om de koppelingen, ivm mogelijke lekkage) en het expansievat zit erop.

Het vullen blijkt inderdaad erg goed te gaan op de manier die mij is uitgelegd. De flowregelaar dichtdraaien, en het drukventiel openzetten, en dan maar pompen totdat er een mooie straal vloeistof uit de slang van het drukventiel komt, en er geen bellen meer te horen zijn.

Het boormachinepompje werkt in elk geval goed, alleen lekt ie een klein beetje. Maar ja, wat wil je voor zo'n goedkoop pompje.Nadat de vloeistof, zo'n 10 liter, erin zit, kon het drukventiel gesloten worden, en kon ik verder ontluchten via het ventiel dat ik binnen gemaakt had. Dat was iets lastiger, vooral de lucht in de pomp zelf ging er lastig uit.

Het was voor mijn pompje in elk geval geen probleem om de druk te halen; ik heb er 1,5 bar opgezet, en toen verder ontlucht via de schroef bovenop de pomp zelf, en de automatische ontluchter die bij mij op het dak zit. De pomp een uurtje laten draaien op de hoogste snelheid, en toen was alle lucht er eigenlijk wel uit. Ondertussen was het boilervat opgewarmd tot 30 graden. Geweldig om meteen resultaat te zien!

Het allerfijnste was nog wel dat alle koppelingen, zelfs de twijfelgevallen op de moeilijke plaatsen, keurig dicht waren. Ik laat ze nog even vrij, om op de lange termijn te controleren, maar eigenlijk vertrouw ik het wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten